Warzywa w curry z jogurtem na sposób indyjski

Warzywa w curry z jogurtem na sposób indyjski – smaczne, proste i zdrowe danie dla każdego

Indyjska kuchnia jest niezwykle bogata w różnorodne i intensywne smaki. Nieodłącznym elementem dań są tam przyprawy, których mieszanka potrafi sprawić, że proste warzywa zamieniają się w kulinarne arcydzieło. Jogiurtowy sos też ma swoje korzenie w kulturze kulinarian indyjskich. Warzywa w curry z jogurtem na sposób indyjski to potrawa równie ciekawa co zdrowa. Podwaliną tej propozycji są warzywa – niewątpliwie zdrowe i pełne wartości odżywczych. Zapraszamy do odkrywania tego wyśmienitego przepisu.

Składniki:

– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
– 3 ząbki czosnku
– 50 ml passaty pomidorowej
– olej orzechowy lub kokosowy do smażenia (można zastąpić zwykłym olejem rzepakowym)
– Curry w proszku – lub mieszanka curry: kurkuma, kolendra, kmin rzymski, papryka chilli, imbir, czosnek, pieprz kajeński (do smaku)
– sól, pieprz
– kilka listków kolendry do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Umyj i pokrój warzywa na osobne kawałki – papryki w słupki, cukinię i bakłażan w plastry, marchewkę w cienkie talarki, a cebulę w piórka.

2. W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż przez około minutę.

3. Dodaj pokrojone warzywa i smaż razem z cebulą przez kolejne 5 minut.

4. Przygotuj mieszankę curry – jeśli nie masz gotowej, połącz podane przyprawy według własnego smaku (można dodać więcej ostrości niektórym składnikom).

5. Posyp warzywa mieszanką curry, dodaj także sól i pieprz (do smaku), dokładnie wymieszaj wszystko razem (dla lepszego połączenia możesz przykryć garnek na chwilę).

6. Do warzyw dodaj passatę pomidorową oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj i zachowując średnią moc palnika gotuj przez około 20 minut lub aż warzywa będą miękkie.

7. Potrawkę z warzyw w curry z jogurtem na sposób indyjski podawaj z ryżem basmati lub inną ulubioną odmianą, posypując opcjonalnie dekoracyjną kolendrą.

Warzywa w curry z jogurtem na sposób indyjski to szybka, prosta, a przede wszystkim smaczna propozycja na obiad. Dzięki temu daniu poczujesz niezwykły klimat Orientu bez wychodzenia z domu. Jeden kęs potrawy przeniesie Was na dalekie krańce Indii!

Warzywa w curry z jogurtem na sposób indyjski – smaczne i kolorowe danie czekające na Ciebie!

Kuchnia indyjska jest nie tylko egzotyczna, ale przede wszystkim zdrowa. Swoją wyjątkowość zawdzięcza bogactwu stosowanych przypraw. Jedno z popularnych i aromatycznych dań to warzywa w curry z jogurtem. Oprócz tego, że sprawdzi się jako smaczny obiad czy kolacja, będzie także doskonałym dodatkiem dla dbających o zdrowie i linię. Ugotujesz je szybko i łatwo, dlatego warto poszerzyć swoją kulinarne horyzonty. Zapraszamy do wspólnego podróżowania po krajach Dalekiego Wschodu w samym sercu swojej kuchni.

Składniki:
– 1 cukinia
– 1 marchew
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 cebula biała
– 2 ząbki czosnku
– 2 szklanki jogurtu naturalnego (np. greckiego)
– kilka łyżek oleju roślinnego (np. kokosowego)
– 2 łyżeczki mielonego kuminu (czyli kminu rzymskiego)
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie: świeże kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Warzywa myjemy i kroimy – cukinię w plastry, marchew i paprykę w słupki.

2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy je na złoty kolor.

3. Dodajemy pokrojoną marchew oraz papryki, smażymy chwilę razem z cebulą i czosnkiem.

4. Wsypujemy przyprawy: kumin, mieloną kolendrę oraz kurkumę. Mieszamy, by przyprawy pokryły warzywa, a ich aromat wydobył się.

5. Gdy warzywa są lekko obsmażone, dodajemy jogurt naturalny oraz posiekaną wcześniej cukinię. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

6. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dusimy danie pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).

7. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak potrawy – doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

8. Tak przygotowane warzywa w curry z jogurtem na sposób indyjski podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak ryż czy płaski chleb naan.

9. Opcjonalnie możemy potrawę udekorować listkami świeżej kolendry.

To danie jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo sycące i kolorowe. Warzywa w curry z jogurtem na sposób indyjski doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie, jak również jako ciekawy dodatek do mięsa czy ryby. Zdecydowanie warto wprowadzić je na swój jadłospis!

Warzywa w curry z jogurtem na sposób indyjski – smaczne, proste i zdrowe danie dla każdego Indyjska kuchnia jest niezwykle bogata w różnorodne i intensywne smaki. Nieodłącznym elementem dań są tam przyprawy, których mieszanka potrafi sprawić, że proste warzywa zamieniają się w kulinarne arcydzieło. Jogiurtowy sos też ma swoje korzenie w kulturze kulinarian indyjskich. Warzywa…